Ορεινά χωριά Βίντεο

       

Θρυπτή 

 

TEL. 2843 052281  ALLIOTIKO RESTAURANT

16 χλμ από την Ιεράπετρα, σε υψόμετρο 860μ, με μαγευτική θέα, παραδοσιακά σπίτια .

Ο οικισμός χτισμένος στα 860 μέτρα υψόμετρο προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια αμπελιών, και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος ανάπτυξής της. Πρώτη καταγραφή δημογραφικά γίνεται το 1940 με 3 κατοίκους, όμως στην πραγματικότητα, τότε όπως ακριβώς και σήμερα ο οικισμός κατοικούνταν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, από κατοιίκους του Κάτω Χωριού και της Ιεράπετρας, δημιουργώντας με την πάροδο τον χρόνων έναολοένα και καλύτερο θέρετρο.

Αξιοθέατα:

 Το φαράγγι του Χα και τα όρη της Θρυπτής, τ' «Αόρη», όπως λέγονται από τους ντόπιους με πλούσια βλάστηση και πολλά σπάνια είδη ζώων και πτηνών.

- Η εκκλησία Αφέντης Χριστός σε υψόμετρο 1476μ. με θέα στο Δωδεκανησιακό Πέλαγος, την Κάσο, το Λιβυκό Πέλαγος και τις επαρχίες Ιεράπετρας και Σητείας.

 

Το Ορεινό ή Ορνό είναι χωριό και Κοινότητα του δήμου Ιεράπετρας, στην ανατολική Κρήτη. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 101 κατοίκους. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 620 μέτρων, στις υπώρειες του όρους Αφέντης, 29 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την Ιεράπετρα.



Το Σταυροχώρι είναι χωριό του νομού Λασιθίου, κτισμένο σε υψόμετρο 313μ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το Σταυροχώρι έχει 147 κατοίκους. Υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού του Δήμου Ιεράπετρας. Αποτελεί έδρα ομώνυμης Κοινότητας, που αριθμεί 950 κατοίκους.